Podstatná je vždy obranyschopnosť organizmu, teda mať v poriadku imunitu. Tá je na tom tým lepšie, čím menej dovolíme stresu a strachu, aby nás ovládal. Stres nám prekysuje telo, znižuje pH a darí sa v ňom lepšie mikroorganizmom. Tak isto pôsobí dlhodobý strach.
Nastavenie sa na pohodu, radosť a to pekné v živote, nám môže byť teda veľmi užitočné. Môžeme prestať sledovať TV a rádio, už len tým sa nám stres značne zníži. Zaradíme prechádzky v prírode a cvičenie alebo pohyb, ktorý nám robí radosť.

Takisto je dôležité, čo do svojho tela prijímame. Môžeme využiť momentálne obdobie pôstu na odľahčenie tela a zlepšenie imunity.
To, čo ju zaťažuje z jedla najviac, je lepok, mliečne výrobky, cukor a mäso.
Obmedzením alebo vylúčením potravín s ich obsahom prispejeme k odkysleniu tela a lepšiemu fungovaniu imunitného systému, ktorý si potom hravo poradí s akýmkoľvek vírusom alebo baktériou.

Lepku je v bežnej strave priveľa a ľudský organizmus nie je na jeho nadbytočný príjem prispôsobený. Jeho vylúčením sa veľmi uľaví aj ľuďom, s ktorých diagnózami navonok lepok nič nemá. Sú to najmä depresívne stavy, autizmus, hyperaktivita a podobne.

O vylúčení mliečnych výrobkov a ich nahradení sezamom, makom, čínskou kapustou, chia semiačkami, zelerovou vňaťou,mandlami a lieskovcami ste už isto počuli.Lepšie sa z nich vápnik vstrebáva a nezaťažujeme organizmus zahlieňujúcimi a alergizujúcimi zložkami. Tak isto mliečne výrobky obsahujú v dnešnej dobe veľa antibiotík a hormónov podávaných zvieratám.

Cukor je nám všetkým určite jasný. Je dobré obmedziť aj iné formy cukru ako je trstinový a kokosový a najmä ten skrytý, čítame teda zloženia potravín.Môžeme sladiť stéviou, na jej chuť sa dá zvyknúť, ak máme pred sebou cieľ spraviť niečo dobré pre svoje zdravie. V pestrej strave potrebné cukry máme vo forme zložitých cukrov, ktorých uvoľňovanie do krvného obehu nie je nárazové a nezaťažia pankreas pri ustavičnej nutnosti tvorby inzulínu.Sú to sacharidy obsiahnuté v celozrnných obilninách. V primeranom množstve zaraďujeme ovocie, vzhľadom na ročné obdobie to nepreháňame, aby sme si príliš neschladili organizmus.

Mäso je v zdravom stravovaní plne nahraditeľné strukovinami, semiačkami a orechami, prípadne môžeme zaradiť občas tofu. Mäso je totiž plné antibiotík, hormónov a energie utrpenia zvierat, ktoré do seba jeho konzumáciou prijímame a nášmu fyzickému zdraviu neprospieva. O tom, že neprospieva ani nášmu psychickému zdraviu, sa veľa nehovorí. Pocity smútku, nevysvetliteľného strachu, obáv a otupelosti v mäse príjmame energeticky, pretože zviera cíti a ťažko znáša, ako sa s ním zaobchádza. Veľa vegánov nepridáva do stravy B12 vitamín a tešia sa plnému zdraviu, pre niektorých to môže byť na začiatku užitočné, kým si stravu zdravo vyvážia.

Základ zdravej stravy je teda celozrnná obilnina, strukovina, zelenina krátko tepelne upravená a aj surová, trocha ovocia, semiačka a orechy.
Je to náčrt vyváženej stravy prospešnej pre väčšinu ľudí. Existuje veľa rôznych stravovacích systémov, dala by sa o tom napísať kniha a to nie jedna. Nie je na to priestor v jednom článku. Mojim zámerom je naštartovať ľudí k zmene životného štýlu, zamyslieť sa nad tým, čo prijímame do tela fyzicky, mentálne a emocionálne.

Tu sú niektoré z mojich dobrôt. Mám rada, keď je jedlo zdravé,úplne inak sa po ňom cítim.Tiež ma teší, keď sa aj oči najedia a jedlo je farebé a estetické. Veľmi dôležité je však nie len to, čo do tela prijímame, ale aj akým spôsobom. Rovnako dôležité je nájsť si na jedlo čas, spraviť si z prípravy rituál a vychutnať si ho v kľude, pomaly a s plným vedomím.